V Snine už vyrábajú teplo pomocou kogenerácie

02.07.2013 Snina

Miestna tepláreň investovala do modernizácie viac ako 3 milióny eur
TENERGO Slovensko, a.s., ako generálny dodávateľ, dokončila inštaláciu nových kogeneračných jednotiek s výkonom 3 120 kW pre tepláreň Snina Energy, s.r.o. „Inštalované jednotky predstavujú ekologické a úsporné technologické zariadenia,” hovorí Miriam Oravkinová, marketingová riaditeľka GGE, ktorého súčasťou je aj TENERGO Slovensko.
Kogeneračné jednotky sú zariadenia, ktoré vyrábajú elektrickú energiu a teplo vysoko účinným spaľovaním zemného plynu. Teplo vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe elektrickej energie. Inštalované zariadenia TEDOM Quanto D1600 dokážu vyrobiť za hodinu 3 120 kW elektriny a zároveň 3 560 kW tepla. Vyrobená elektrická energia bude predávaná do distribučnej siete, čo pomôže znížiť náklady na prevádzku. „Zvyšovanie efektivity výroby a využitia palív je nevyhnutné. Je to jediný spôsob ako udržať stabilné ceny energií,“ dodáva M. Oravkinová.

GGE patrí na Slovensku medzi významných hráčov v oblasti výroby a predaja elektriny, dodávky tepla, a pri predaji plynu. Na Slovensku prevádzkuje viaceré výrobné zdroje, napríklad v Považskej Bystrici, Dunajskej Strede, či Snine. Prostredníctvom dcérskych spoločnosti prevádzkuje tepelné hospodárstva v Považskej Bystrici, Dunajskej Strede, Snine, Želiezovciach, či Devínskej Novej Vsi. Elgas, ktorý je súčasťou GGE, je zároveň tretím najväčším dodávateľom plynu na Slovensku.
 
Peter Porubský
NEUROPEA Communication
 

Vyberte región